• Na végre egy rendes videószerkesztő

    Letölthető anyagok - 6 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    vagasSokan temettük fájó szívvel a Windows Movie Makert, ami egy könnyen használható és ingyenes videószerkesztő program volt, amit alapban kapott mindenki az operációs rendszerrel együtt. Olyan könnyű volt megtanulni ahasználatát, hogy nyugodtan lehetett bízni abban, hogy maguktól rájönnek a gyerekek arra, mit és hogyan kell csinálni vele. 2014-ben szűnt meg a program támogatása és azóta ment a hajsza valami olyan program utűn, ami a használhatóságot és az egyszerűséget ilyen remekül ötvözi. A profi programok, mint például a Da Vinci túl bonyolult volt ahhoz, amire egy iskolai környezetben szükség van, a Clipchamp túl kevés. Mindegyiknél fenygetett annak is a veszélye, hogy fizetőssé válnak, vagy a demo verziók csak nagyon korlátosan lesznek használhatók. Most végre sikerült egy iskolai környezetben jól használható alternatívát találni.

    Bővebben...

  • Videószerkesztés újra egyszerűen

    Letölthető anyagok - egy éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepSokan sirattuk a Windows Movie maker programot, ami könnydén tette lehetővé egyszerű videók készítését. Nem volt alkalmas arra, hogy hollywoodi szuperprodukciók készüljenek vele, de az iskolai projektekhez pont eleget tudott. A használatát pár perc alatt meg lehetett tanulni. Aztán évekkel ezelőtt eltűnt és fjó űrt hagyott maga után. Vannak persze akár ingyenes professziionális programok s, de azok pont a professzonalizmusuk miatt nem jók az iskolai feladatokhoz. Vannak egyszerű programok is természetesen, de azok vagy túl egyszerűek, vagy túl korlátozott a használatuk. Most azonban a Microsoft megvásárólta és ngyenesen használhatóvá tette a Clipchamp programot (IDE KATTINTVA), ami pont azt tudja, amit az előd és Microsoft fiókkal (sajnos csak egyénivel, az iskolai fiók nem jó hozzá) ingyenesen használható.

    Bővebben...

  • 3D tervezés 3D nyomtató nélkül

    Letölthető anyagok - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepA 3D tervezés az egyik legizgalmasabb módszer amivel a diákok kreativitása kibontakoztatható. Számtalan akár ingyenes eszköz is a rendelkezésünkre áll, hogy 3D objektumokat tervezzünk, például a remek Tinkercad, az inkább művészi tervezésre való Blender, a programkódból tárgyat készítő OpenSCAD vagy akár csak a Windowsba beépített 3DPaint. De mit kezdjen a remek 3D modelljeivel valaki, aki nem fér hozzá 3D nyomtatóhoz? Jó dolog a képernyőn nézegetni, amit az ember megtervezett, de az igazi mégiscsak kézbe fogni! Szerencsére erre is van elérhető megoldás, a Pepakura Designer nevű program, ami ingyenesen letölthető (IDE KATTINTVA 3D modellekből készít hajtogatható tervet. Olyasmit, amit például híres épületek esetében vásárolni s lehet egy füzetben, aztán hajtogatva összeragasztani. Így elegendő egy hasgyományos nyomtató is a megtervezett tárgyak megcsinálásához.

    Bővebben...

  • Háborúban

    Letölthető anyagok - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepRitkán ajánlunk olyan dolgot, ami pénzbe kerül. Most mégis kivételt teszünk, mert egy olyan dologról van szó, ami kiemelten fontos lehet. Egy számítógépes játékról van szó (csak angolul elérhető), ami két éve felkerült Lengyelországban a középiskolások ajánlott olvasmányainak listájára. Háborús játék, de olyan, amilyet még nem nagyon láthattunk. Inspirációját a szíriai háború adta, de itt nem tábornokok vagyunk, akik az egységeket tologatják, nem is katonák, akik az ellenséget gyilkolják, hanem civilek, akik egy ostronlott városban rekedtek. Menedéket kell találni, élelmet szerezni, gyógyszert, fűteni valahogy. Közben morális dilemmákkal szembesülünk, lehetetlen döntéseket kell meghozni. A játék hangulata nagyon erős, szórakozásnak nem lehet nevezni, de fontos élmény lehet.

    Bővebben...

  • Játékok hat kockával

    Letölthető anyagok - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    duploA LEGO DUPLO nagyobb kockákból áll, a kisebb gyerekeknek találták ki, de ha felnőttek a gyerekek, remek csapatépítő eszköz lehet belőle. IDE KATTINTVA a LEGO Alapítvány hat kis kártyája angol nyelven, mindegyiken egy-egy jópofa feladt, amihez csak hat DUPLO kocka kell. Csapatépítésre, jégtörőnek, kreativitás fejlesztőnek nagyon jók lehetnek ezek a feladatok szinte bármilyen korosztálynak.

    Bővebben...

  • Kéne egy jó kis doboz

    Letölthető anyagok - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    dobozAz internet egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy emberek puszta jószándékból és gyakran teljesen ingyen tesznek elérhetővé dolgokat bárki számára. Egy kedves holland programozó például egy olyan oldalt készített, amivel mindenféle dobozokhoz készíthetünk szabásmintákat (IDE KATTINTVA). A mindenféle azt jelenti, hogy tényleg mindenféle a klasszikus dobozkától a csillag vagy koporsó alakúakig. Természetesen kedvünkre is méretezhetjük a dolgot. A letöltés pedig lehet képként, pdf vagy svg formátumban, vagy akár a plotterekhez, lézervágókhoz illő dxf fájlként.

    Bővebben...

  • Érettségi feladatok témakörök szerint

    Letölthető anyagok - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    erettsegiRohamléptekkel közeledik az érettségi jelentkezés határideje, ez a furcsa felnőttéavatási rítus még ma is meghatározza a középfokú oktatást. Az érettségi felkészítés egyik legnagyobb nehézsége, hogy miközben az anyagot csak egyes témakörönként tanítjuk, maguk az érettségi feladatsorok természetesen komplexek. Össze kell tehát ollózgatni, hogy az elmúlt évek feladatsoraiból éppen melyik feladat használható az adott témakörhöz. Szerencsére vannak kollégák, oldalak, ahol találhatunk segítséget ehhez!

    Bővebben...

  • Tárgyanimáció

    Letölthető anyagok - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    targyanimacioTíz éve, hogy elkezdtem a tárgyanimációt projektként használni a tanításban, akkor született is erről egy cikk meg egy videó is, ahogy dolgoznak a diákok éppen. Azóta nagyon sok dolog megértetésére használtam, és továbbra is azt tapasztalom, hogy amit így filmesítenek meg a gyerekek, azt nagyon jól meg is értik. Akkor még a jó öreg Movie Maker működött és remekül lehetett használni, bár messze nem volt tökéletes a tárgyanimációk készítéséhez. A Movie Maker már a múlté és azóta sem siekrült olyan inygenes programot találni, ami erre a célra igazán jó lenne. Ezért is örültem meg annak, hogy belebotlottam a Boats Animator nevű programba (IDE KATTINTVA), ami szinte minden igényt és elvárást kielégít.

    Bővebben...

  • Globális nevelés - letölthető kiadványok

    Letölthető anyagok - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma rengeteg letölthető anyagot ajánlunk Globális nevelés témakörben. Mia globális nevelés? "A globális nevelés egy oktatási szemlélet, mely a globális világ működésének megismertetését célozza. A globalizáció számtalan lehetőséget és ugyanakkor veszélyt is rejt magában, melyekkel nap mint nap találkozunk. Hogyan tanulhatjuk meg kihasználni ezeket az előnyöket, illetve elkerülni a veszélyeket és csökkenteni a globalizációval járó ártalmakat?"

    Hát ez. És hogy ezt hogyan lehet a tanteremben megvalósítani? Ehhez ad tanácsokat és sok-sok letölthető tananyagot, kézikönyvet az Anthropolis Egyesület. Vannak általános, 'bevezető' jellegű kiadványok, de szakmódszertani írások is (pl. A világ az osztályteremben sorozat magyar, földrajz és matematika részei), valamint általánosabb, pedagógiai kérdésekre is kereshetünk válaszokat: pl. A motiválatlan tanulók újramotiválása. A kiadványok IDE KATTINTVA érhetőek el, érdemes végiglapozni őket.

    Bővebben...

  • Letölthető játék a Nospa-tól

    Letölthető anyagok - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Tabu vagy nem tabu? Mindenestere a Nospa most egy letölthető, interaktív játékot készített, és A játék célja, hogy a résztvevők tabu és szégyenérzet nélkül beszélgethessenek a menstruációról, nemtől és kortól függetlenül.". A játék alapvetően kártyajáték, ki kell nyomtatni és lehet csoportban játszani, beszélgetni és feloldani a lelki görcsöket :) Vannak benne jó kérdések, és talán kevésbé jók, mindenestre a letölthető PDF ITT TALÁLHATÓ.

    Bővebben...