• Mesterséges intelligencia a tanításban – 7 órás tréning tanároknak

    Hírek - egy hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    krp Augusztusban tréninget tartunk a mesterséges intelligencia iskolai hasznlatáról!

    A tréning díja 12 990 forint, de azoknak, akik rendelkeznek érvényes éves előfizetéssel a TanárBlogon, azok számára a tréning ingyenes. Havi előfizetőnk számára a képzés ára 9 900 Ft. Érdemes éves, vagy akár havi előfizetést is vásárolni. Az előfizetésekről itt tájékozódhattok.

    Időpont: 2024. augusztus 16. Délelőtt 10:00 és 16.30 között

    Jelentkezni IDE KATTINTVA lehet!

    Sokak szerint a mesterséges intelligencia alapjaiban változtatja meg az életünket, de még a visszafogott jóslatok szerint is egy technológiai forradalom küszöbén állunk. Az iskolákban már érződik, hogy olyan eszközzel van dolgunk, aminek a használatára sem tanárok, sem a diákok nincsenek felkészülve, de ami, ha megtaláljuk a helyét és a használatának módját teljesen új távlatokat tud megnyitni a tanításban! Erről szól a képzésünk, a kezdő felhasználástól egészen az iskolai rendszerszintű bevezetéséig.

    Ehhez azonban felkészült tanárokra van szükség, egynapos online tréningünkön ebben segítünk. A gyakorlat orientált tréning során szó lesz a következőkről:

    Mi is a mesterséges intelligencia, mit lehet elvárni tőle és mit nem, mire alkalmas és mire nem?
    Hogyan használhatjuk hatékonyan a tanári munkában?
    o Mit jelent a promptolás és hogyan lehetünk profik benne?
    o Hogyan válasszunk AI alkalmazást?
    o Milyen feladatokra érdemes használni?
    Hogyan tudják a diákok hatékonyan használni a tanulásban?
    o Milyen foglalkozásokhoz lehet jól használni az AI-t?
    o Hogyan vezessük be az órai használatát?
    o Hogyan tanul egy diák, ha AI-t használ?
    Mit kezdjen az iskola az AI-val?
    o Hogyan lehet jól működő AI házirendet készíteni?
    o Mit jelent a csalás az AI korában?
    o Hogyan lehet az iskolában bevezetni a használatát?
    Hogyan változtatja meg a világot az AI?
    o Mik azok a képességek és készségek, amik idejétmúlttá válnak?
    o Mik azok, amik felértékelődnek?
    o Hogyan lehet felkészíteni a diákokat az AI világra?

    Bővebben...

  • Mennyire okos a mesterséges intelligencia

    Hírek - 2 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    PISAAmióta megjelentek a nagy nyelvi modellekre épülő mesterséges intelligenciák, a ChatGPT és társaik, szinte mindenkiben az a kérdés motoszkál, hogy vajon mennyire okosak ezek a rendszerek. Papagájok csupán, amik értelem nélkül ismételgetnek dolgokat vagy valami olyasmi van mögöttük, ami hasonlít az emberi gondolkodásra. Egyáltalán hol van a különbség a gondolkodás és aközött, ami pontosan úgy néz ki, mint a gondolkodás? Erre egyhamar nem fogunk tudni válaszolni, de egy érdekes kísérlet eredményét megosztjuk.

    Bővebben...

  • Egy hónap a TanárBlogon

    Hírek - 2 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    ujsagolvasoAz elmúlt négy hétben sem kellett unatkoznia annak, aki előfizetett a TanárBlogra (akár havi 960 forintért!), még akkor sem, ha a korábban már megírt közel tízezer cikket már fejből tudja, mert bőségesen jelentek meg új írások is. Nekünk is a mesterséges intelligencia hatása a legizgalmasabb a tanításra, így a cikkek zöme is ezzel foglalkozik. Az előfizetés menetéről IDE KATTINTVA találtok segítséget.

    Megírtuk, hogy gyakran azért csalódás a mesterséges intelligencia használata, mert mások az elvárásaink, mint amit az valóban tud, fontos, hogy az ELVÁRÁSAINKAT IGAZÍTSUK A VALÓSÁGHOZ. Elemeztük, hogy lépéseken keresztül jelenik meg az AI az ISKOLA MINDENNAPJAIBAN. Ha valaki körülnéz az AI eszközök között, meg fog döbbeni azon, hogy mennyi és milyen létezik, de nem minden arany, ami fénylik, erről szó a NAGY AI SVINDLI című írásunk. Valószínűleg nincs olyan aggodalom a mesterséges intelligencia megjelenésével kapcsolatban, ami teljesen alaptalan lenne, ezért is érdemes az AI AI BIZTONSÁGÁNAK SZINJEIRŐL beszélni. Saját tapasztalataink alapján kezdtük el megírni, hogy MIRE JÓ, ÉS MIRE NEM a mesterséges intelligencia a tanításban, hogyan változtatja meg az életünket és mi az, ami csak ábránd. Amikor jól működik, akkor hihetetlen mértékben képes segíteni a mesterséges intelligencia a tanár munkáját, mutattunk egy OLYAN RENDSZERT, ami egy felturbózott tanulásmenedzsment rendszer. Meglehet, hogy egy nap majd mesterséges intelligencia tanárok váltják ki a munkákat, de jelenlegi tapasztalataink szerint MÉG NEM EGYHAMAR, de az is lehet, hogy ezekből jelenleg pont a TANULÁS LEGFONTOSABB KOMPONENSE hiányzik, így egy jó darabig nem kell még féltenünk az állásunkat. Mivel a mesterséges intelligenciát teljesen amúgy sem fogjuk kitiltani a diákok életéből, fontos lenne mihamarabb, hogy kitaláljuk a helyes használatának SZABÁLYAIT a diákok számára, erre mutattunk egy példát.

    Mutattunk egy óravázlatot, ami hátrányos helyzetű gyerekeknek is segített a NYELVTANULÁSBAN, egy másikat, amiben a SZÓBELI FELVÉTELIT szimuláltuk. Egy másik órán a diákok FOGALMAZÁST ÍRTAK, de csak AI-t használhattak hozzá, mégis nagyon sokat tanultak. Egy eredetileg tanáraknak szánt AI alkalmazást egy kis csavarral izgalmas TÖRTÉNELEM órákhoz tudtuk felhasználni.

    Egészen megdöbbentő tud lenni, hogy pár trükkel még a csak szövegesen kommunikáló AI-k is mi mindenre képesek, bemutattuk például, hogy miként tudnak bármilyen anyagból GONDOLATTÉRKÉPET KÉSZÍTENI. Bemutattunk egy kifejezetten igényes KÉPSZERKESZTŐT, amit a mesterséges intelligencia segít. MEMORITERT tanulni senki nem szeret, ezért jön kapóra hozzá egy AI eszköz. Időkitöltőnek is remek lehet egy RAJZOLÓS JÁTÉK neurális hálókkal. A KUTATÁSHOZ, tudományosabb munkákhoz is használható már AI, mutattunk erre is egy eszközt. Megkaptuk a hírt és gyorsan meg is osztottuk, hogy újabb AI VÁLT ELÉRHETŐVÉ már Európában is.

    Az érettségi hónapjában mutattunk egy TEMATIKUS KERESŐT a feladatokhoz. Egyszerű dolognak tűnik, de mégis megdöbbentő, hogy a világ bármely pontján láthatjuk, MERRE FÚJ A SZÉL egy térképen. Az internetbiztonság egyre fontosabb téma, a bemutatott kisfilm a SZÜLŐKET PRÓBÁLJA FELVILÁGOSÍTANI.

    A legnagyobb hírünk, hogy előfizetőinkkel együtt belefogtunk egy, a mesterséges intelligencia oktatási használatáról szóló KÖNYV ÍRÁSÁBA.

    Aki előfizet a TanárBlog, az mindezen felül még a havonta rendezett webináriumainkra is ingyenes jöhet.

    Bővebben...

  • Európában is elérhető a Claude - az egyik legmenőbb AI nagy nyelvi modell

    Hírek - 2 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Magyarországon (és Európában általában) eddig nem volt elérhető az egyik legnyagyobb nagy nyelvi modell AI terméke, a Claude. Mától ez megváltozott, hiszen magyarok is tudnak regisztrálni rá. A Claude hasonló a ChatGPT-hez, vagy Co-pilot-hoz, azok, akik mindhármat használták eddig pl. az USA-ban, azt állítják, hogy a Claude adja meg a 'leginkább emberi' felhasználói élményt. Van ingyenes verziója. Érdemes kipróbálni, tényleg picit más (IDE KATTINTVA érhető el).

    Arra, hogy milyen öldöklő a verseny az AI piacon, mi sem jobb példa, mint hogy szintén ma (2024. 05. 14.) indította el újabb verzióját a ChatGPT-nek is az OpenAI, ami így már tud keresni az interneten, és sokkal jobb minőségbaen fordít és gyorsabb (ez a fizetős ChatGPT 4o) Valóban, mindhárom állítás igaz, bár véleményem szerint az AI-val támogatott kereséseknél (rövid összehasonlító tesztelés után) még mindig sokkal jobb a Perplexity AI (ITT TALÁLHATÓ.

    Szóval sűrű eddig ez a hét nagy bejelentésekben! És még csak kedd van.

    Bővebben...

  • Lehetséges problémák a bejelentkezéssel

    Hírek - 3 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    . GÉPHÁZ KÖZLEMÉNY!

    Kedves Olvasóink! Azt tapasztalhattátok esetenként, hogy a bejelentkezés után ('Jelentkezz be'), nem nyílnak meg a cikkek, hanem a 'Kipróbálom' nagy piros gombja csak.

    A hiba a Donably rendszerében van, folyamatosan kommunikálunk velük, és azt ígérték, hétfőn (május 13.) kijavítják. Mi igyekszünk minél határozottabbak lenni velük, de a hibát csak ők tudják elhárítani. Addig is, amíg ez megtörténik, türelmeteket és elnézéseteket kérjük. Amennyiben van egy olyan cikk, amit nagyon szeretnétek elolvasni, és azonnal szükségetek lenne rá, kérlek, írjatok nekem (Prievara Tibor), és elküldöm akár egyesével, személyesen, mindenkinek.

    Bővebben...

  • Tematikus kereső az érettségi feladatokból

    Hírek - 3 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Bár már nincs olyan sok idő az érettségiig, a véghajrára talán hasznos lehet ez az oldal, ahol az eddigi érettségi feladatok adatbázisba vannak gyűjtve, és kereshetőek. Ráadásul mindez a praktikus, esztétikus (mondjuk elég kézenfekvő) fejlesztés onnan jött, ahonnan a legkevésbé számíthattunk rá - az Oktatási Hivatalból! Tegyük fel, hogy szeretnék történelemből a kiegyezéssel kapcsolatos feladatokat megoldani, csak beírjuk, hogy 'kiegyezés' a keresőbe, kiválsztjuk, hogy emelt, vagy középszintű feladatokat szeretnénk, kattintunk, és huss, máris kilistázódik az összes ezzel kapcsolatos feladat, mellette a megoldókulccsal. A ffelvételi feladatkereső a frappáns Felvételi Feledatkereső névre hallgat, és IDE KATTINTVA lehet használni. Használjuk, jó!

    Bővebben...

  • Egy hónap a TanárBlogon

    Hírek - 3 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    ujsagolvasoÖzönlenek az izgalmas és érdekes cikkek a TanárBlogon, a címlapra csak néhány fér ki közölük, ezért azt gondoltuk, érdemes lenne egy ajánlót írni, hogy csak ebben a harminc napban mi minden jelent meg itt nálunk. A fő témánk természetesen a mesterséges intelligencia tanórai használata, ami nem is csoda, ez a legnagyobb kihívás és a legnagyobb lehetőség bárkinek, aki tanít. A mélyebb elméleti eszmefuttatások mellett bőségesen írtunk gyakorlati tanácsokat és ötleteket is.

    Kínáltunk egy EGYSZERŰ KÉPGENERÁTORT, amivel szövegből lehet képeket csinálni, akár regisztráció nélkül is.
    Egy konkrét ÓRAVÁZLAT adott példát arra, hogyan lehet a diákokat bevezetni a ChatGPT és társai használatába. Leírtuk azt, milyen tapasztalataink voltak az órán.
    Saját tapasztalatunk, hogy a digitális bennszülöttek nem feltétlenül bánnak könnyen a mesterséges intelligenciával. Egybegyűjtöttük, MIT ÉRDEMES ELMONDANI RÓLA.
    A mesterséges intelligencia technikai hátterét is könnyebb megérteni és akár elmagyarázni is a diákoknak egy remek VIZUALIZÁCIÓVAL.
    Hosszabb és filozofikusabb írás volt, amiben arról töprengtünk MIKÉNT ALAKÍTJA ÁT a tudást a mesterséges intelligencia. Lehet, hogy fontos lesz minél több filozófiát és nyelvészetet tanulni a jövőben?
    A sok elmélet mellé belefér az új eszközök bemutatása is, például HÁROM IZGALMAS KÉPSZERKESZTŐ.
    Néha a természetes intelligenciáról is érdemes beszélni, erre lehet fantasztikus eszköz EGY VIDEÓGYŰJTEMÉNY, amiben tudósok, művészek mesélnek mindenről.
    A klasszikus Turing-teszt már nem kihívás a mesterséges intelligenciának, de az ÓRÁN jópofa játék lehet, ami biztosan arra készteti a gyerekeket, hogy angolul beszéljenek.
    Arra is figyelmeztettünk mindenkit, hogy VESZÉLYES ÁLHÍR terjed a diákok között, jó ha tudunk róla.
    Egy újabb óravázlat került terítékre, amivel a diákok NYOMOZHATNAK a mesterséges intelligencia jeleit keresve, fel sem tűnik nekik, hogy a képek leírásának máskor unalmas témakörét gyakorolják közben.
    Kifejezetten kezdőknek szánt nyelvórára készíthetünk magunknak segédet a ITT LEÍRT módon, garantált az interaktív nyelvóra.
    Megmutattuk, hogyan segíthet a mesterséges intelligencia a feladatok generálásában, az így elkészült emelt szintű BIOLÓGIA FELADAT le is tölthető az oldalunkról.
    A mesterséges intelligencia nem csak lehetőség, hanem kihívás is, igazi fegyverkezési verseny zajlik a szöveggeneráló oldalak és a generált szöveget lebuktató eszközök között, HOGYAN HASZNÁLJUK KI EZT AZ ÓRÁN?, adunk rá ötleteket.
    Azt is megírtuk, hogy milyen tapasztalatokkal jár, ha BEENGEDJÜK AZ ÓRÁRA a mesterséges intelligenciát.
    Nem vitás, hogy a mesterséges intelligencia a legforrób téma jelenleg az oktatásban, de azért néh jó offline dolgokkal is törődni, ajánlottuk például EGY TUCAT TÁRSASJÁTÉKOT, amiket hatékonyan lehet a tanításban használni.
    Levezetésnek belefért még egy új eszköz, a VARÁZSSZIVACS bemutatása is. Természetesen ez is mesterséges intelligenciát használ.
    Ennyit kínálunk egyhavi előfizetésért, vagyis 999 forintért, meg természetesen azt a többezer cikket is, amik az elmúlt másfél évtizedben gyűltek össze itt a TanárBlogon. Az előfizetés mikéntjéről ITT LEHET TÁJÉKOZÓDNI.
    Kellemes olvasgatást!

    Bővebben...

  • Hoax: A nemi erőszak nemzeti napja - április 24 - jó, ha tudjuk

    Hírek - 4 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Hasznos lehet tudnunk tanárként, hogy létezik egy olyan Tik-Tok trend, ami április 24-ét a Nemi erőszak nemzeti napjaként emlegeti (National Rape Day az angol neve). Eredetileg egy 2021-ben elterjedt 'hoax', internetes átverés a #April24 eredete, amit felkapott a Tik-Tok algoritmus, és szétszórt, főleg fiúk között. A lényege annyi, hogy ezen a napon a videó szerint nem büntetik a nemi erőszakot. Ez persze húlyeség, de egyrészt sokan elhiszik, másrészt félelmet generál.

    És hogy mennyire elterjedt? Annyira, hogy egy vidéki kis magyar faluban a tizenéves gyerekek ezzel heccelődnek, azaz valószínűleg több diákunk tud róla, mint gondolnánk. Figyeljünk oda, tudjuk, hogy a #April24 mit jelent, beszéljükn esetleg a diákjainkkal, esetleg olvassunk utána (ITT PÉLDÁUL találunk róla információt, de egy internetes keresés is segít. Az USA-ban lányok, nők, inkább nem mennek aznap az utcára, vagy Tik-tok videókat osztanak meg arról, hogyan fognak védekezni (paprika spray, lőfegyver!)

    Bővebben...

  • Vajon mennyire környezttudatos az AI használata?

    Hírek - 5 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Sok kérdést feltettek már az mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban. Mivel naponta jönnek újabb és újabb hírek, eddig talán soha nem látott sebességgel változik a világ körülöttünk, úgy döntöttünk, hogy a TanárBlogon elindítunk egy rövidebb, Hírek rovatot is, ahol a pedagógiával, osztálytermi munkával kapcsolatos, max. 5 perc alatt fogyasztható hasznos, rövidebb írásokat teszünk közzé. Érdemes lesz követni minket - és előfizetni is! Mai írásunk a környezettudatosság kérdését járja körbe - vajon tisztában vagyunk-e azzal, tudjuk-e, hogy egy AI alkalmazás használata mekkora ökológiai lábnyomot hagy? Egyre több ilyen számítás van, érdekes eredményekkel. Részletek a cikkben.

    Bővebben...

  • Digitális kreativitás: az iskolai maker projektek varázslata

    Hírek - 5 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    maker faireTalán nem teljesen egyértelmű, de az oktatás aranykorában élünk. Olyan eszközök állnak a rendelkezésünkre, amikről a reformpedagógia nagyjai, Dewey és Kilpatrick csak álmodhatott, az mára már valóság. Az ő elképzelésük szerint az iskolai munka központja nem a tanterem, hanem a műhely lenne, ahol a diákok projekteken tudnak dolgozni, olyan projekteken, amiknek valódi értelme van, kézzelfogható eredménye. A maker forradalom minden korábbinál könnyebbé tette, hogy ez a tanteremben is megvalósuljon, a 3D nyomtatás, lézervágás, CAD-design, mikroelektronika mára tényleg gyerekjátékká vált és nyugodtan bevihető az iskola mindennapjaiba is. Ugyan már szerencsére Magyarországon is van pár úttörő, aki ilyesmikkel próbálkozik, az, hogy minden lehetséges egészen nyilvánvalóvá vált a Rómában megrendezett Maker Faire fesztiválon. Ezt a fesztivált a maker mozgalom hívta életre és a legnagyobb európai eseményét rendezik az olasz fővárosban. A hat hatalmas kiállítócsarnokból egy csak az iskolák projektjeinek volt fenntartva. Az olasz technikumokban már évtizedek óta bevett szokás, hogy a diákok csapatai mindenféle vad ötlet megvalósításán dolgoznak, ez az órarendjüknek is része. Az IDE KATTINTVA elérhető galériában összegyűjtöttem egy párat a legérdekesebbek közül. Volt itt:

    • Szenzorokkal intelligenssé tett üvegház
    • Kompakt vízelemző készlet (vezetőképesség és pH mérésére)
    • Elektromos gokart
    • Vízminta begyűjtésére átalakított drón
    • Tűzoltó robot hatalmas ventilátorral, ami képes megközelíteni a tűzfészket
    • Okos szemeteskuka, ami felismeri és szétválogatja a szemetet
    • Sisakkal irányítható kerekesszék
    • Földrengés esetén fedezékként használható asztal
    • Hátizsákba szerelt asztali számítógép
    • Papírból készült robot

    Külön érdekes volt az az együttműködés, ahol tanárok és iparművészetis diákok dolgoztak együtt, hogy a hagyományos fizikai kísérleti eszközök kínézete legyen játékosabb, vonzóbb.

    Nagy öröm volt, hogy egy magyar kiállító is jelen volt. Zsigó Zsolt a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Technikumból két diákjával mutatta be a piezoelektromosságot használó szélgenerátorokat, amihez az alapgondolatot a biomimikri elv adta, a fűszálak hajlásának utánzásából jött a gondolat. Egy nap talán Budapesten is lesz hasonló!

    Az utazásunkat a Nemzeti Tehetség Program támogatta.

    NTP logó

    Bővebben...