• Egy AI alkalmazás, amelyik beszélget veled és javítja a kiejtésed

    Nyelvoktatás - 5 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre több helyen találkozunk mesterséges intelligenciával az oktatásban, természetesen a nyelvtanulás területe sem fog kivételt képezni. A rengeteg adat rengeteg lehetőséget rejt, az egyik fontos szempont, amely megkülönbözteti a minőségi, hosszabb távon is fennmaradó alkalmazásokat az átgondolatlanul összedobált adatalapú megoldásoktól a tervezés, a kreatív gondolat, ötlet. Ez egyébként tanulság általában az AI osztálytermi felhasználása kapcsán, és ennek szellemében egy egészen zseniális oldalt ajánlunk ma, amely segítségével sokkal hatékonyabban tudunk nyelvet tanulni. Kiejtést, nyelvtant tanít, beszélget veled, hangos olvasás feladatokat ad, és részletesen elemzi a nyelvtudást, valamint segít fejlődni - és mindezt érdekesen teszi, úgy, hogy akár hosszabb ideig is le tudja kötni a nyelvtanulót, nyelvtanárt egyaránt.

    Bővebben...

  • Itt egy újabb MI alkalmazás - elkészíti a tananyagot helyetted

    Nyelvoktatás - 2 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Ahogy haladunk egyre előrébb a mesterséges intelligencia világában, újabb és újabb alkalmazási lehetőségek bukkannak fel és versenyeznek a figyelmünkért ... és a pénztárcánkért. Hasonló kicsit a helyet ahhoz, mint amikor hatalmas és népszerű gyűjtő oldalakon adták közzé az újabb és újabb web 2.0 alkalmazásokat, és szinte lehetetlen volt követni, éppen mi is az aktuális hype tárgya. Most egy egyszerűen használható, elég jól működő AI alkalmazást mutatunk be röviden, amely közel 50 funkcióval segíti a tanárok munkáját - értékelő táblázatoktól, óravázlatokon át egészen egy YouTube videóhoz elkészített automatikusan generált feladatlapig.

    Bővebben...

  • Történetmesélés és emojik - egy iskolai projekt

    Nyelvoktatás - 3 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat nyelvtanároknak az érdekes beszédszituációk megteremtése. Hogyan lehet olyan oktatási helyzeteket teremteni a nyelvórán, amelyek segítségével könnyen tudjuk 'beszéltetni' a diákjainkat. Erről szól az alábbi cikk, egy konkrét projekt rövid leírásával, akár már a téli szünet utáni első órához az élmények feldolgozására. MInimális készülés - maximális hatékonyság! Jó szórakozást!

    Bővebben...

  • Nem tudtam, mit jelent a szó ... nem tudtam házit csinálni

    Nyelvoktatás - 4 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    A címben olvasható kifogást érdekes módon sokkal többször hallom mostanában, mint 15 évvel ezelőtt, amikor kezdő tanár voltam. Azt hinnénk, hogy az online világ erőteljes előretörésével ez a probléma egyszer s mindenkorra megoldódott. De nem. Ezért is fontos, hogy nyelvtanárként tudatosan segítsük diákjainkat a poszt-nyomtatott szótárak félelmetes világában. A tökéletes, egy kattintással (na jó, három) elérhető megoldást ajánljuk mai cikkünkben.

    Bővebben...

  • Nyomozós játék kezdő angolosoknak

    Nyelvoktatás - 5 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Nem mindig a legbonyolultabb ötletek a legizgalmasabbak, illetve vannak olyan diákcsoportok, akik számára a nagyon összetett feladatok túlságosan nagy nehézséget okoznak. A lapozás után egy olyan ötletet mutatunk be, amely egy izgalmas, 60 percig is eltartó, nyomozós játékot tartalmaz, gyakorlatilag semmilyen komoly digitális eszköz bevonásával, mégis végig izgalmasan.

    Bővebben...

  • ChatGPT és az angolórák - így készíts saját tananyaggyárat

    Nyelvoktatás - 6 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Mára tagadhatatlan tény, hogy a ChatGPT, valamint a hozzá hasonló AI alkalmazások az iskolai életünk részévé is váltak. Ennek vannak árnyoldalai is - pl. a házi feladatok, beadott esszék eredetiségének kérdése - ugyanakkor kár lenne tagadni, hogy rengeteg hasznot is hozhat a ChatGPT számunkra az órára való készülésben, valamint az óratartásban. Az elábbiakben egy olyan nyelvi projektet mutatunk be, ahol a téma a 'zene' volt, és a 'tananyagot', valamint az órai feladatokat is gyakran a ChatGPT segytségével raktuk össze. Digitális kánaán a nyelvórákon, avagy hogyan tartsunk izgalmas, interaktív, kommunikatív nyelvórákat az AI segítségével úgy, hogy a munka nagy részét NEM a tanárnak kell végeznie. Izgalmas részletek a lapozás után!

    Bővebben...

  • Kiejtés és olvasás edző

    Nyelvoktatás - 6 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    MI olvasSokat megy a töprengés azon, hogy milyen hatással lehet a mesterséges intelligencia a tanításra. Elsődlegesen a rettegés, hogy mihez kezdenek majd a tanárok, ha a diákok a géppel iratják meg az esszéket, ha a mesterséges intelligencia készíti a rajzokat, oldja meg a matek példákat, fordítja le a szövegeket és így tovább. Pedig ez az új technika nagyon sok pozitív hatással is lehet. Segítheti a tanárt az egyik legnehezebb pedagógiai feladat, a differenciálás megvalósításában. A Wordbe épített olvasási edző például segíthet a nyelvoktatásban a kiejtés gyakorlásában, de a diszlexiásoknak is a gyakorlásban.

    Bővebben...

  • MInden nyelvtanár álma - egy kifogyhatatlan tanári játékok kézikönyve

    Nyelvoktatás - 6 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Minden nyelvtanár (na jó, sok nyelvtanár) álma, hogy eg yvégtelen, mindenre megoldást kínáló tanári kézikönyve legyen, aminek meg lehet mondani, hogy milyen feladatot szeretnék az órán, és már kapom is a válaszokat. Ezek nem tesztfeladatok, vagy digitális feladatsorok, hanem olyan kommunikatív, fejlesztő játékok, amelyek izgalmassá, színessé teszik az órát. Amikor a 2000-es évek elején elkezdtem tanítani, az ilyen tematikus, kiegészítő kiadványok ritkák voltak, és rendkívül drágák (akkor kerültek 10 000 Ft-ba). És imádtam őket, mert életet vittek az órákba, és sok munkától szabadítottak meg. Erre tessék, itt van 2023, és már van olyan online felület, ahol ezt 1 perc alatt, személyre szabottan, nyelvi szintre lebontva, tematikusan megkaphatjuk. Itt tartunk ...

    Bővebben...

  • Hálaadás-nap másképp

    Nyelvoktatás - egy éve

    Írta: Nádori Gergely

    halaadasMost, hogy a hazai kulturkampf is ráfordult az irodalom után a történelem oktatásra is (ami például ebből a beszélgetésből is érzékelhető, a köztévében beszélnek arról, hogy 2010-ig a történelemoktatás tisztán kommunista volt), érdemes megnézni, hogy miként van ez más országokban. Különösen érdekes lehet, ez az USA esetében, hiszen a nyelvórákon országismeretből is előkerülhet pár hagyomány, így a hálaadás napja is. Ha máshonnan nem, a hollywoodi filmekből miondenkinek ismerős lehet, hogy a gyerekek indiánnak és zarándoknak öltöznek és nagy vígan eszik együtt a pulykát és a kukoricát. Kár, hogy ez a kép csúnyán torzítja mindazt, ami valójában történt és egy nagyon hamis képet ad a diákoknak. Szerencsére sok egyéb oktatási anyag is elérhető, olyanok, amik akár a nyelvórán is hasznosak lehetnek.

    Bővebben...

  • Közszolgálatiság a legmagasabb szinten - BBC Reel

    Nyelvoktatás - egy éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ha azon gondolkodunk, vajon milyen lehet a jó közszolgálati tévé, gyakran jön szembe a BBC. Most egy olyan rövid(-és hosszabb) filmeket gyűjtő oldalt mutatunk be, amely tökéletesen alalmas tartalom-alapú tanórák tervezésére angolórán. Ezen felül bármely tantrgy hasznos kiegészítője lehet. Egy videó alapján egy egész tanórát fel lehet építeni, és csupa érdekes dolgot tanulhatunk. Van történelem, tudomány, vagy éppen világ rovat, de tematikus lejátszási listákat is végignézhetünk. Mindezt felirattal, jó minőségben. Érdemes ránézni, akár tanítani, vagy éppen tanulni belőle. Ja, és mindez IDE KATTINTVA érhető el.

    Bővebben...