• Egy angoltanár élete a ChatGPT-vel

    21. századi tanár - egy éve

    Írta: Prievara Tibor

    Alig tértünk magunkhoz a COVID alatti online oktatás okozta sokkból, amikor egy újabb csapás érte a pedagógiát: megérkezett, és rohamosan terjed a ChatGPT, ismét újraírva mindent, amit az iskoláról, a pedagógia szerepéről gondoltunk. Eddig mondhattuk azt, hogy 'jó, jó a tesztek nem működnek az online oktatásban, de majd az esszék!'. Erre jön ez, és 20 mp alatt kiváló esszéket ír. Aztán gondolhattuk azt, hogy a kreativitás fejlesztése lehet a cél, de a ChatGPT szintén 20 mp alatt ír remek, érzelemdús verseket a macskák ellen Leonard Cohen stílusában. Mit nyerünk, mit vesztünk, és mi marad nekünk?

    Bővebben...

  • Interaktív játék tanároknak - digitális munkarendhez

    21. századi tanár - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    2020. március 13. után november 11-én (pedig 13-a novemberben is péntekre esik) ismét digitális munkarendre állnak a magyar középiskolák. Az sem kizárt, hogy tovább szorítanak a szigoron, és a felső tagozatokat, vagy az összes oktatási intézményt karanténba küldik nemsokára. A kérdés: Te felkészült vagy? A választ pedig abban az elágazó útvonalakra épülő játékban találhatod meg (20 perc alatt), ahol valós példák alapján készítettünk egy szimulációt. A feladat időre megy, ám a TE IDŐDRE, hiszen minden lépéssel egyre több feladatot vállalsz. Vajon megtalálod a kiutat a labirintusból? Játssz velünk, és készüljünk a digitális oktatás újabb felvonására együtt. A játékot ITT TALÁLHATOD

    Bővebben...

  • Hashtag.school Tesztmotor - 17 feladattípus, korlátlan lehetőségek

    21. századi tanár - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre többen keresünk online tesztelésre a lehető legrugalmasabban használható megoldást. A HASHTAG.SCHOOL tesztmotorjában összesen 17 feladattípus közül választhatunk. Ha iskolában szeretnénk használni, 2 perc alatt alatt elkészíthetjük saját csoportunkat, ahol kioszthatjuk az elkészített tesztsorokat, amit a diákok kitölthetnek. Ha kicsit jobban átböngészitek a Haladó beállításokat, olyan funkció is van, hogy egy megadott időponttól indul a teszt, valamint az is, hogy csak bizonyos ideig írhatják - majd lezár - de az is személyre szabható, hogy hányszor tölthessék ki - magadhatjuk azt is, hogy csak egyszer - nyilván - így nek lehet ismételni. Személyre szabható visszajelzések is vannak, de ezeket is ki lehet kapcsolni, így marad a 'száraz' lényeg - a teszt!. Próbáljátok ki, IDE KATTINTVA az összes feladattípust végignézhetitek (regisztráció nélkül), és megírhatjátok az oldal fejlesztőinek, hogy mi az, mi még hiányzik. Hátha elkszül az is :)

    Bővebben...

  • Gépelés 10 ujjal - interaktív program

    21. századi tanár - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyszer egy magyar iskolában megkérdezték a diákokat a tanulmányaik végén, hogy mit tartottak az életben leghasznosabbnak az iskolában elsajátítottak közül. Bár nem ezt várták, de a tíz ujjal, vakon gépelés nyert. Ha belegondolunk, valahol jogos. Olyan , sokat írni kénytelen tanárként azt gondolom, hogy soha nem késő elkezdeni. Ha még van 25 év az ember aktív pályafutásából, még mindig hónapokat spórolhat azzal, ha megtanul rendesen, vakon gépelni. Én is így voltam ezzel, azonban felmerült akérdés, hogy hol ... és elkezdtem keresgélni a programok között, amíg aztán végül ráakadtam a Manonet (ITT TALÁLHATÓ ) nem feltétlenül lagújabb (pl. flash kell még hozzá), de valahol mégis leghatékonyabb, és legszórakoztatóbb alkalmazásához. Itt hangosan diktálnak nekünk, láthatjuk azt is. hogy melyik ujjunkkal kellene az adott billentyűzetet leütnünk, statisztikákat kapunk a hatékonyságunkról, és rengeteg leckét tartalmaz. Egy szó, mint száz: én soha nem hittem volna, hogy a gépírás egyszer még - a maga keretein belül szórakoztatni is fog - nyilván nem egy Netflix, konkrét izgalmakat azért ne várjunk tőle, de érdemes próbát tenni minden pár ujjal, lassan pötyögő sorstársamnak is.

    Bővebben...

  • Ingyenes bemutatóóra a Scottie Go!-val!

    21. századi tanár - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ismerje meg működés közben!

    Ingyenes bemutatóóra-foglalás ide kattintva: csak válasszon egy időpontot!

    • Vidéki iskolák: egyeztessünk a címen! scottiego@klett.hu

    • Diákjai játékos formában ismerkedhetnek meg a programozás alapjaival, miközben együttműködve, egymást segítve oldanak meg problémákat.

    • A gyermekek felfedezhetik, hogy a technológiát a szórakozáson kívüli célok elérésére is használhatják.

    • Fejleszti az analitikus gondolkodásmódot, segíti az algoritmusok megismerését.

    • A közös munka során a diákok egyéb készségei is fejlődnek.

    • Tanári útmutató, elearning képzés és teljeskörű támogatás a játék bevezetéséhez.

    Mi az a Scottie Go! termékcsalád?

    A Raabe Klett Kft. munkatársai által a magyar piacra lokalizált Scottie Go! fejlesztő játék egyedi kialakítása révén akár már 4 éves kortól elkezdhetnek ismerkedni a gyerekek a kódolással.

    Bővebben...

  • Choice boards - 30 napos kihívás bármiről!

    21. századi tanár - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Choice boards ötlete gyakorlatilag a 30 napos (vagy akárhánynapos) kihívás keretezésére használható remek eszköz. Nem kell más hozzá, mint egy táblázat, amelybe napi kihívásokat tudunk beírni, és a diákok (vagy akár mi, és a kollégák!) megkapjanak egy-egy pecsétet (vagy aláírást), ha valamelyik elemet elvégzi. Mi egészséges életmód projektet csináltunk így, ahol felírtunk olyan kisebb lépéseket, amelyek segítségével (még) egészségesebbé tehetjük az életünket. Ezekről képes bizonyítékot kell a közösségi oldalunkon (Hashtag.school) közzétenni, és a végén egy nagy kiértékelést csináltunk (pl. lehetett vizet venni a büfében, nem kólát, futás, sport , egyéb képek, képet feltölteni a sétáról a kutyával, egy reggeliről stb.). Nem annyira könnyű egy ilyen projektet végig életben tartani, és motiválni a gyerekeket, de ha egy bizonyos pontot elérünk, akkor már viszi magát előre, és reggel nevetve erről beszélgetnek a gyerekek az órák előtt. Érdemes egy ilyet kipróbálni! Mintákat ezen a linken lehet elérni, ha érdekes, hogy is néz ki egy ilyen Choice board .

    Bővebben...

  • Modern osztálytermek - milyenek azok

    21. századi tanár - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    flex osztSokan mondogatjuk, hogy a modern pedagógia nem csak módszertani, hanem legalább annyira térszervezési kérdés is. A klasszikus iskola és osztályterem tökéletesen kiszolgálja a 19. századi oktatási modellt. Kaszárnya-logikára felépített épületekben a frontális tanításra berendezett termekben ülnek a passzív befogadók, a diákok. A '70-es évektől épített új iskolák ugyan a kaszárnya helyett inkább a hivatalok elrendezését követték, de a tanterem elrendezése nem változott. Könyvünkben külön fejezetet szenteltünk annak, hogy milyen lehet az a tér, ami megfelel az új pedagógiai kihívásoknak. IDE KATTINTVA tizenhat izgalmas osztályterem tekinthető meg, de talán még érdekesebb az ITT TALÁLHATÓ tanulmány.

    Bővebben...

  • EU-s ajánlások digitális iskoláknak

    21. századi tanár - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A DigCompOrg nevű EU-s kezdeményezés abban hivatott segíteni, hogy az iskolák digitális átállását (illetve az iskolák helyzetét a digitális átállás során) visszajelezze. Remek, bár nem egyszerű mérési eszközről van szó, hiszen összesen 74 indikátort találunk az írásban, amelyek néha illuzórikusnak tűnhetnek. Ez azonban nem feltétlenül baj, hiszen nem csak a következő pár lépés az, ami feltétlenül izgalmas, hanem egy távolabbi, ideális jövő képét is hasznos lehet felvázolni. Az indikátorokhoz magyarázatok is társulnak, így könnyebb felmérni, hogy az adott intézményben éppen hol tartanak a transzformációban. És végül a legjobb hír: az írás most már magyarul is elérhető, PDF formátumban, INNEN LETÖLTVE

    Bővebben...

  • Online tanárképzés

    21. századi tanár - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    mseduHosszú évek óta tartunk taárképzéseket a Microsofttal együttműködésben, az első ilyen még a PiL Akadémia volt, amire talán sokan emlékeznek. Azóta folyamatosan fejlődött, hogy mit és miként akarunk elmondani a kollégáknak. Azonban akárhogyan is igyekeztünk mindig korlátozott volt, hogy hány tanárt érünk el személyesen, kihez juthat el a mondanivalónk. Mostantól viszont bárki részt vehet ezeken a képzéseken, mert online formában is megjelentek az Educator Community oldalán (IDE KATTINTVA). 7 modul készült el, a következők:

    Bővebben...

  • Hipersuli - digitális iskola program hatástanulmányok

    21. századi tanár - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Most, hogy az iskolák egyre több digitális eszközt kapnak, elkerülhetetlen, hogy szó essen a módszertanról, és arról, hogy az órán ezeket az eszközöket hogyan is lehet használni. Itt, a TanárBlogon, igyekszünk minél több adatot, tanulmányt - ha úgy tetszik, jó gyakorlatot - összegyűjteni és megosztani. Ilyen például a Telenor által pár éve indított Hipersuli program, ahol tejes osztályokat szereltek fel digitális eszközökkel (tabletekkel), és ezek hasznosulását mérték. Akit ez érdekel, IDE KATTINTVA a tavalyi évben készült részletes kutatás eredményei közül szemezgethet, míg ITT egy digitális eszközökkel megtartott óra anekdotikus leírását találhatjuk.

    Bővebben...