Képek, történetek, projektek (Bubblr)

Internet a tanórán - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

A Bubblr segítségével a Flickr (www.flickr.com) képmegosztó képei között kereshetünk, majd a megtalált képeket szép, intelligens prezentációkká fűzhetjük. A Bubblr oldalát IDE KATTINTVA érhetjük el.

Extra szolgáltatás emellett, hogy a képekhez saját kommentárt, feliratot, szövegdobozt helyezhetünk el, valamint, hogy az elkészült prezentációkat e-mailben elküldhetjük másoknak, vagy akár be is ágyazhatjuk blogunkba. Íme egy példa:

 

Probléma lehet a kicsi szöveg. Ezt meg lehet oldani úgy, hogy csak linket adunk a prezentációhoz:

Animals 1 by TanarBlog - erre a linkre kattintva a teljes méretű slideshow-hoz jutunk el.

Az alábbi egy nagyon egyszerű óravázlat a Bubblr alkalmazásához.

- Minden csoportnak edjunk egy témát (pl állatok, növények stb.)

- Látogassuk meg a Bubblr oldalát, ahol a diákok keresést indíthatnak a megfelelő témában (ha pl. angolórán kezdőket tanítunk, akkor lehet az a feladat, hogy keressék meg legalább 20 állat képét, és fűzzék össze őket egy prezentációvá.

(Megj.: nagyon jól lehet az oldalt szókincsfejlesztésre használni, ha mondjuk egy kezdő csoportnak angolul adjuk meg 20 állat nevét - olyat is, amelyet nem ismernek. VISZONT miután rákerestek az angol szóra, a képek segítségével felismerik az állatot, és megtanulják a szót. És mindezt ők csinálják, ők dolgoznak vele, és az ő sikerük. Ebben az esetben érdemes talán egy szólistát is készítteni velük, vagy a prezentációba is beleírhatják minden állat nevét angolul, és magyarul is)

- Az elkészült prezentációkat küldessük el magunnak, vagy ágyazzuk be a blogunkba, vagy digitális osztálytermünkbe.