Tíz weboldal közös ötleteléshez (mindmapping)

Tíz weboldal... - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

A mai listánkra olyan ingyenesen használható alkalmazások kerülhettek fel, amelyek segítik a gondolatainkat vizuálisan igényes formában megjeleníteni. Angolul ezt mindmapping-nek hívják, segíthet a brainstorming (ötletvihar) idején.

Az oldalak ismét nem sorrendben vannak, azaz nem biztos, hogy az első jobb, mint az utolsó.

1 The Brain (IDE KATTINTVA található): Ez egy letölthető (sőt letöltendő) szoftver, amely igen látványos mindmapping-et ígér. Létezik fizetős verziója is, de nem kell megvenni. Ha letöltjük, 30 napig teljesen ingyenesen használhatjuk, sőt, utána sem kell fizetni az alapverzió használatáért, ha hajlandóak vagyunk a terméket beregisztrálni. Érdemes, nagyon impozáns dolgokat tud az oldal!

2 Dropmind (ITT TALÁLHATÓ): Nagyon tetszik, az az igazság. Létezik belőle online verzió, de számítógépünkre is tölthető. ez már nagy dolog! Mindehhez igényes kivitel, szép gondolat térképek tartoznak, úgyhogy ha valaki szereti a mindmap-eket, akkor ezért rajongani fog!

3 Bubbl.us (ITT AZ OLDAL!). Ezt már magam is használtam. Webalapú, azaz online lehet vele dolgozni - ez azért jó, mert nem kell semmit letöltögetni hozzá, visoznt online tárolódik az anyag, ami esetenként hátrány lehet.

4 Cmap (IDE KATTINTVA érhető el). Ez egy puritán oldal, letölthető szoftverrel. Én még nem próbáltam, de sokan dicsérik.

5 Freemind (ITT TALÁLHATÓ): Java alapú program, egyszerűnek tűnik, a készítői viszont igen büszkék rá :)

6 Mindmesiter (ITT AZ OLDAL): nagyon szépen néz ki, ám azonnal előfizetéssel riogat. Valóban, sok funkció csak előfizetés után használható, de ha csak közösen szeretnénk egy gondolattérképet készíteni, amit aztán be szeretnénk ágyazni, mondjuk egy blogba, akkor bőven elég a regisztráció után használható ingyenes verzió.

7 Mindnode (IDE KATTINTVA található). Újabb letölthető mindmapping eszköz. Itt van előfizetős verzió, de az ingyenessel is lehet elég szép dolgokat készíteni.

8 Text2Mindmap (ITT TALÁLHATÓ): Ezt is személyes tapasztalat alapján mondhatom: szeretem! Az tetszik különösen, hogy az elkészült térképeket képként elmenthetjük a gépünkre. Inkább gondolatok prezentálására használható egyébként, mintsem hagyományos brainstorming-ra.

És a többi: nagyon sok alkalmazást lehetne még felsprolni, használható a Web of Web nevű is például (ITT TALÁLHATÓ), vagy a WiseMapping (EZ PEDIG ITT VAN).