Tíz + tíz ötlet karácsonyi angol órákhoz

Tíz weboldal... - 2009. december 12.

Írta: Prievara Tibor

Mai cikkünkben az év végi angol órákhoz adunk tíz ötletet. Van benne film, számítógépteremben játszható interaktív játék és sok egyéb hasznos, érdekes, karácsonyi, vicces. Részletek a lapozás után. A cikket frissítettük, azaz a tavalyi 10 ötlethez tíz újabb ötlet társult. Jó szórakozást!

Mivel a TanárBlog több éve léztezik, ez a gyűjtemény is egyre bővül! A tavalyi 10 weboldalunk előtt következzenek a 2010 Karácsonyának kedvencei:

1. Különböző országok karácsonyi hagyományaival ismerkedhetünk meg a Santa's Net oldalán. Karácsonyi ünneplésről a világ minden tájáról a New York Times képes beszámolójából is tájékozódhatunk, vagy akár a CBS-en MÉGPEDIG ITT.

2. IDE KATTINTVA az Elllo nevű oldal interaktív hanganyagával játszhatunk.

3. Az Oxford University Press interaktív karácsonyi játéka is álljon itt: KATTINTS!

4. Ez az oldal lehet, hogy csak nekem kedves: régi szovjet karácsonyi képeslapok nézegethetőek IDE KATTINTVA.

5. Saját szórakoztatásunkra hadd ajánljunk egy angol karácsonyi dal egyveleget - még 1998-ból!

 

6. És most - lazítás után - vissza a munkához! Ha a számítógépterembe keveredünk, és van kedvünk a gyerekekkel webquest-et csinálni, akkor érdemes IDE KATTINTANI, ahol 'Karácsony a világban' jellegű internetes kincskeresés játékokat játszhatunk.

7. Adjunk hangot a sötét oldalnak is: ha valaki a karácsonyi bevásárlás őrületéről tanítana, annak ajánljuk a Buy nothing at Christmas nevű oldalt!

8. Karácsonyi dalokat tölthetünk le szávával IDE KATTINTVA.

9. Íme egy interaktív adventi naptár!

10. Végül egy Charlie Brown karácsonyi kiadását ajánljuk - nem feltétlenül minden gyereknek!

ÉS MOST JÖJJENEK A TAVALYI OLDALAK!

1. Először hadd ajánljuk saját filmsorozatok karácsonyi epizódjait bemutató filmgyűjteményünket, ami ITT TALÁLHATÓ.

2. A NY Times egy érdekes slideshow-t készített, ahol azt mutatják be, hogy a karácsonyt a világ különböző részein hogyan ünneplik. Az anyag IDE KATTINTVA található. Kiegészítésként ajánljuk EZT A WEBOLDALT, ahol olyan képeket nézegethetünk, ahol emberek beöltöztek mikulásnak - és hülyét csináltak magukból

3. A North Pole oldalán rengeteg interaktív játékot találhatunk IDE KATTINTVA. Elsősorban általános iskolásoknak ajánljuk ezt az oldalt, van rajta játék, vers, ének, sőt táncoló mikulás is.

4. Szerintem érdekes a Christmas gift guide is, ahol egy interaktív játék keretein belül találhatjuk ki, hogy a családból kinek mit is vehetünk ajándékba. Az oldal IDE KATTINTVA érhető el.

5. A Carol maker segítségével saját karácsonyi dalunkat írhatjuk meg. MÉGPEDIG ITT. (Megj.: az odal nem annyira egyértelmű, érdemes eljátszani vele, mielőtt bevinnénk az órára.

6. Az Incident játékot (nagyon egyszerű labirintus játék) csak nagyobbaknak ajánljuk, arról van szó ugyanis, hogy Mikulás picit több tojáslikőrt ivott, mint kellett volna, és elszórta az ajándékokat. Az a feladatunk, hogy segítsünk neki megkeresni őket. Én egy karácsonyi egész órás 'verseny'-ben használtam bevezető feladatként. Kiválóan működött, adtam időkorlátot, vicces volt. Annyi volt a gond, hogy a gyorsabb gépeken egy picit gyorsabban ment a játék is, ezért az ezeken dolgozó gyerekek jobban tudtak haladni (pl. 5 mp-cel gyorsabban jött a következő szint - de ha 2 perc van a játékra, akkor ez nem fair). Mindenesetre IDE KATTINTVA ki lehet próbálni.

7. Az Elf yourself oldalán saját magunk válhatunk Mikulás segítőivé. Vicces, de kell hozzá mindenkiről egy-egy kép (portré). ITT AZ OLDAL.

8. A Do a raindeer oldalán interaktívan, rénszarvasok orrát nyomogatva zenélhetünk. Nagyon vicces, kiválóan használható interaktív táblás órán alsós gyerekekkel - így mág biztosan nem tanultak karácsonyi dalokat. AZ egész képernyős változat IDE KATTINTVA található, de piciben elhoztuk ide is, a TanárBlogra :) Íme:

9. Grow a Xmas tree oldalán mozgó, 3D-ben szerkesztett karácsonyi üdvözlőlapot küldhetünk szeretteinknek. És mindehhez csak IDE CÉLSZERŰ KATTINTANI.

10. Végül IDE KATTINTVA építhetünk egy hóembert.

Jó mulatást az oldalakhoz, bízunk benne, hogy segítségükkel sikerül érdekes(ebb) karácsonyi órákat készíteni.